13 september 2009

Äppelkaka i långpanna

Det finns oändligt många varianter på mjuka kakor som kan bakas i långpanna, och det är mycket praktiskt. Dels går det snabbt och resultatet blir många kakor.
Jag fortsätter på äppeltemat, eftersom frukten på mina föräldrars träd måste tas till vara innan den blir dålig.Tag 8 äpplen, skala, kärna ur och skär dem i klyftor. Lägg äppelklyftorna i en skål och vänd dem med 4 msk socker och 4 tsk kanel. Smält 200 g margarin och låt det stå och svalna. Vispa 4 ägg och 5 dl socker poröst. Blanda i 6 dl vetemjöl och 4 tsk bakpulver. Tillsätt 2 dl mjölk och det smälta margarinet, och blanda väl. Häll i smeten i en långpanna med bakplåtspapper, och fördela sedan äppelklyftorna där i. Grädda i 200 grader, ca 25 minuter. När kakan har svalnat kan du skär upp den i fyrkantiga bitar.
Denna otroligt saftiga äppelkaka är en stor favorit, och receptet är hämtat ur Laila Wikström och Doris Bergströms bok "Baka i långpanna - en räddande ängel". Som ni säkert anar, finns det många andra härliga recept att hämta där!


Ha det bra!
/ Ida