9 september 2009

Double crust apple pie

I eftermiddag har jag bakat en paj. Jag har alltid velat göra just en sådan här, den kallas double crust apple pie, just för att det är ett dubbelt pajskal.
De är så vackra att se på, och det blev inte alls tokigt faktiskt, för att vara första gången!
Till pajdegen: Blanda 2 ¼ cup vetemjöl, ½ tsk salt. Tillsätt ½ cup margarin och ¼ cup vegetable shortening (finns att köpa i specialbutiker, t.ex. The English Shop) och blanda detta i matberedare tills det får en smulig konsistens. Häll i 4-6 msk kallt vatten, 1 tsk i taget och blanda samman degen med hjälp av en gaffel. Dela degen i två delar, den ena skall vara lite större än den andra. Slå in dem i plastfolie och lägg i frysen i 30 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen till pajen. Blanda då 2/3 cup socker, 2 msk vetemjöl, ½ tsk malen kanel och 1/8 tsk salt. Ta 9 medelstora äpplen. Skala, kärna ur och skiva dem i tunna skivor. Tillsätt dem och 1 msk saft av citron. Blanda försiktigt.
Sätt ugnen på 225 °C. Kavla ut den större av degdelarna så att den får en rund form, och rulla upp den på kaveln (då går det lättare att lyfta över den till pajformen). Degbottnen skall hänga över ett par cm på pajformens kant. Skeda i fyllningen i pajskalet och klicka ut lite smör över den. Kavla ut resten av degen till pajskalets överdel. Gör någon form av öppning i degen så att ångan från fyllningen kan ta sig ut under gräddningen. Lägg sedan på överdelen (jag dekorerade kanten med hjälp av en gaffel). Grädda pajen i 20 minuter. Dra sedan ner temperaturen till 200 °C. Grädda i ungefär 1 timme, fyllningen skall bubbla. Om pajen får för mycket färg, kan du täcka den med folie under de sista 20 minutrarna. Pajen går bra att äta både varm och kall. Om den skall serveras varm, låt den stå 1 timma efter gräddning.



Ha det bra!
/ Ida

Inga kommentarer: