
Jag använder 1,5 liter svarta vinbär, kokar upp dem tillsammans med 4,5 dl vatten och låter det koka i 10 minuter. Sedan häller jag detta i min silställning och låter det rinna av sig i 30 minuter. När det runnit färdigt använder jag alltid en stor sked, och försöker trycka ut så mycket saft ur bärmassan som möjligt (för att inte något skall gå till spillo). Därefter häller jag tillbaka saften i den rengjorda grytan, låter det koka upp igen och rör ner 4,5 dl socker. För att saften skall hålla sig längre, tar jag en skål vid sidan om med lite saft, och blandar ut med 3/4 krm natriumbensoat. Jag låter det lösa sig innan jag häller i det med resten av saften. Sedan häller jag upp saften på rena och varma flaskor och låter det svalna innan jag ställer dem i kylen. Detta räcker till två flaskor outspädd saft.


Ha det bra!
/ Ida
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar