Igår förmiddag kom vi äntligen ut på blåbärsjakt. Det slutade med att vi kånkade hem nästan 15 liter till mina föräldrar, där vi hjälptes åt med rensning - och självklart fick de också några liter.

Sammanlagt har vi plockat någonstans mellan 25-30 liter. Kommer en sådan här blåbärssommar någonsin igen? Nu har vi nog tillräckligt med bär under det kommande året, men det är gott att unna sig lite extra nu när de är färska.
Jag passade till exempel på att baka Leilas New York blueberry cheesecake. Fyllningen är Philadelphia blandat med vispgrädde, vit choklad och kesella. Låter det gott, eller? Det är helt klart en ny favorit för mig! Cheesecakes är dock inga snabbkakor, så baka dem gärna dagen innan.

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält 150 g margarin. Krossa 300 g digestivekex i en mortel och blanda det med det smälta margarinet. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, och grädda den i 10 miunter. Blanda 1 dl socker, 1 dl maizena och 2 tsk vaniljsocker. Tillsätt 2,5 dl kesella och 600 g philadelphia och vispa med elvisp till en krämig blandning. Höj ugnstemperaturen till 200 grader. Tillsätt 3 ägg och vispa. Vispa ner 1 dl vispgrädde, lite i taget. Smält 200 g vit choklad i vattenbad och rör ner den i smeten. Häll i smeten formen och strö över 3 dl blåbär (i originalreceptet står det 1 dl, men det vart lite snålt tyckte jag). Grädda kakan i 30 minuter. Om den får fått fin färg innan gräddningstiden är slut, kan du täcka den med aluminiumfolie. Då undviker du att den blir bränd. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar på eftervärme i 30 minuter. Låt cheesecaken stå i kylen över natten eller 6-8 timmar för att den ska hinna gotta till sig och bli fast i konsistensen.
Ha det bra!
/ Ida
5 kommentarer:
Fantastiskt resultat av ert "semesternöje". Tack för att vi fick smaka på denna utsökta kaka. Utan överdrift, en av de bästa bakverk jag smakat och det vill inte säga lite.
Åh ja, den var faktiskt himla god! En riktig sommartårta, men med så mycket blåbär i frysen så är det ju inget som hindrar mig från att göra den på hösten också, eller vintern..eller våren? :)
Ser laskigt god ut! jag fattar inte varfor du borjar hysteribaka nar jag inte ar hemma langre, no fair! jag far bara laskas av bilderna men aldrig smaka pa kakan! Hoppas det kanns bra att vara tillbaka pa jobbet:) Miss youu, XOXO
Åh söta syster! Jag ska hysteribaka när du kommer hem också, jag lovar! Du kanske behöver fylla på fettcellerna då :D
Oj rackarns så god den såg ut! Har du något recept? :)
kram Jannica
Skicka en kommentar