15 juli 2009

Farmors tekakor & bigarråer

Jag har precis bakat farmors tekakor. Vi ska åka iväg på en liten bilweekend, så jag tänkte att vi skulle ha med oss lite gott till matsäck. Det luktar fantastiskt gott i hela lägenheten! Något som är bra med farmors tekakor är att det går så snabbt att göra dem, då de bara skall jäsa en gång.

Vill du baka dem? Så här gör du! Smält 75 g margarin och koka upp tillsammans med 5 dl mjölk. Häll i 2,5 dl havregryn och låt svalna till fingervärme. Smula sedan i 50 g jäst och låt den lösa sig. Blanda i 1 tsk salt 3/4 dl socker och 7-9 dl vetemjöl.
Jag brukar sedan kavla ut degen och trycka ut runda kakor med en form, så gjorde nämligen min farmor. Kakorna lägger jag på bakplåtspapper på en plåt, och sedan pickar jag dem med en gaffel. Därefter sätter jag ugnen på 225 grader, och låter kakorna jäsa under bakduk i 30 minuter. Efter jäsningen gräddas dem i ungefär 10 minuter.Medan degen jäste kilade jag ut och plockade en låda med bigarråer. Det finns så otroligt mycket bär i träden bakom huset där vi bor.. Gratis är gott, som jag konstaterat efter all bärplockning i veckan! Det är lite synd att det är mestadels kärna i de här små godingarna.
Jo, vi skall alltså ut och åka lite bil i helgen. Imorgon bär det av till Linköping, och på fredag drar vi vidare upp till Stockholm, där vi ska spendera helgen. Det skall bli riktigt, riktigt trevligt!

Ha det bra!
/ Ida

1 kommentar:

Sara Anderson sa...

Jag vill bo med dig! Du gor bara massa gott hela tideen... :)